PatraiNews.gr
Ελλάδα

ΓΙΑΤΙ ΣΟΥΒΛΙΖΟΥΜΕ ΑΡΝΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ; Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ


Αποτελεί ένα καθιερωμένο στοιχείο της Κυριακής του Πάσχα. Ο λόγος για το σουβλισμα του οβελία.

Όμως, ποια είναι η ρίζα του εθίμου αυτού;

Επικρατέστερες είναι δυο εξηγήσεις που θέλουν τις ρίζες του εθίμου αφενός στο εβραϊκό Πάσχα και αφετέρου στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Για αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».

Το αρνί και το εβραϊκό Πάσχα

Σύμφωνα με την λαογραφία,  η συνήθεια να σουβλιζουμε αμνοερίφια είναι ξενόφερτη, ενώ η σφαγή τους θεωρείται έθιμο εβραϊκό.

Το Πάσχα είναι ιερή γιορτή των Εβραίων καθώς τους θυμίζει την έξοδο από την Αιγυπτιακή δουλεία.

Οι Εβραίοι ποιμένες για να ευχαριστήσουν το Θεό για την απελευθέρωση τους θυσίαζαν αρνιά.

Όταν οι Χριστιανοί, καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους γιορτή πήραν μαζί και το έθιμο της σφαγής αρνιού. Για τους Ιουδαίους, το αρνί σημαίνει το εξιλαστήριο θύμα.

Το θυσιαζόμενο αρνί λοιπόν γίνεται οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα), συμβολίζοντας τον αμνό του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα έχεις τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο. Πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν.  Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά λέγοντας ότι ο Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο πολύπαθο γένος τους.

Πηγή: Dnews.gr



Source link

Παρόμοια Άρθρα

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Μητέρα πέθανε μια βδομάδα μετά τον θάνατο του γιου της σε τροχαίο

Nikoleta

Δράμα: Με ειδικό εξοπλισμό σαρώνουν 2,5 εκατ. αρχεία παιδικής πορνογραφίας

news

Πάλι ο Μπέος έριξε κατσάδα σε ηλικιωμένο στο Βόλο

news