PatraiNews.gr
Οικονομία

ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ΠΑΓΙΔΕΣ”


 

Θα είναι η μοναδική παράταση που θα δοθεί, όπως ξεκαθαρίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλουν προσοχή, αφού υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος το Ε1.

Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή του θα υποβληθεί ως έχει και ενδεχομένως, μετά να τρέχουν να υποβάλουν τροποποιητικές.

Αυτοαπασχολούμενοι

Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

 

Τέλος επιτηδεύματος

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα «πιαστούν» από τα τεκμήρια» θα έχουν όφελος από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%.

Η ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

 

Προκαταβολή φόρου

 

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.

Πηγή: sofokleusin.gr



Source link

Παρόμοια Άρθρα

Με δικό της περίπτερο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην 8η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

news

Ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας έχει νέα διοίκηση

Χρήστος Βεργαναλάκης

ΕΝΥΠΕΚΚ: 1 ΣTOYΣ 3 EPΓAZOMENOYΣ (29,3%) ME MIΣΘO 435,18 EYPΩ MEIKTA (373 ΕΥΡΩ KAΘAPA) ΣTO ΣYNOΛO TOY IΔIΩTIKOY TOMEA!!!

news