Τα self test έφτασαν στα φαρμακεία. Η διαδικασία διανομής

Create: 07/04/2021 - 20:20

Από χθες το απόγευμα βρίσκονται στα φαρμακεία τα self test για τους μαθητές του Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Η πλατφόρμα ανοίγει αύριο, οπότε και θα βρίσκονται προς διάθεση για τους δικαιούχους.

Ο φαρμακοποιός, Σταύρος Βραδύς, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη διαδικασία και τη διανομή των τεστ.
Όπως είπε, κάθε δικαιούχος με το ΑΜΚΑ του μπορεί να παίρνει το τεστ και να το κάνει μόνος του στο σπίτι.

Η συσκευασία δεν είναι ατομική, αλλά περιλαμβάνει 25 τεστ, τα οποία χωρίζει ο φαρμακοποιός και τα δίνει στον κάθε δικαιούχο μέσα σε ένα σακουλάκι ασφαλείας. Κάθε μαθητής δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα.

Ο κ. Βραδύς έδειξε βήμα βήμα τη διαδικασία την διενέργειας του τεστ.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

 
Το self-test είναι πολύ απλό στην χρήση του και απαιτεί λίγα λεπτά προκειμένου να γίνει από τους πολίτες.

Με την μπατονέτα, αφού λάβουμε το ρινικό επίχρισμα, το τοποθετούμε σε ένα ειδικό υγρό και στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό αυτό στη δοκιμαστική πλακέτα για να πάρουμε το αποτέλεσμα.

Ανάλογα με την ένδειξη που θα δείξει η πλακέτα, σε περίπτωση που είναι θετικό θα πρέπει να το δηλώσουμε στην διαδικτυακή πλατφόρμα που θα ανοίξει εντός ημερών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.